DOVERUN

Radí Marcel Matanin: Posledný týždeň pred maratónom a ako na to po štarte

Radí Marcel Matanin: Posledný týždeň pred maratónom a ako na to po štarte

Tento rok som dostal možnosť bežať maratón v Chicagu, a tak som sa po nútenej tréningovej prestávke znova pustil do prípravy. Aj keď začala pomaly, potom sa to celkom dobre rozbehlo a verím, že nakoniec to aj dobre dopadne.

V Chicagu sa beží maratón 7. októbra, teda v rovnaký deň ako v Košiciach. Možno vám mojich zopár tipov na posledný týždeň pred pretekmi pomôže, aby ste ich aj vy zvládli v pohode. Verím, že máte nabehané dostatočné množstvo kilometrov a že v posledných dňoch už len doladíte formu.

Posledný tréning

Posledný týždeň už toho veľa nenabeháte - v žiadnom prípade sa nesnažte dobehnúť, čo ste prípadne zameškali. Musíte už oddychovať, aby ste mali dostatok síl na samotné preteky.

Ja pôjdem svoj posledný rýchly tréning v utorok, ale len zopár temp na rozbehanie. Väčšinou si dávam 6 x 500 m v tempe maratónu, prípadne máličko rýchlejšie - ale naozaj len pár sekúnd rýchlejšie. Potom ešte nejaký klus, ale už nie viac ako 8 - maximálne 10 km.

Určite si doprajte dva dni voľna, teda vo štvrtok i v piatok. V sobotu už len ľahkú rozcvičku a v nedeľu ideme na to! Tým, že medzi Chicagom a Košicami je výrazný časový posun,  kým sa ja postavím na štart, vy to už budete mať za sebou.

Čo jesť

Aby vám maratón vyšiel podľa vašich predstáv, nezabudnite svojmu telu v posledný týždeň pred pretekmi dodať potrebnú energiu. Môžete jesť puding, krupicovú kašu a všeličo sladké - ale nie zas každý deň veľkú čokoládu. Doplňte aj uhľohydráty - čiže zaraďte do jedálnička troška viac cestovín, zemiakov, ryže a nezabudnite ani na mäso, lebo aj to je pre vytrvalcov dôležité.

Občerstvenie na pretekoch

A máme tu deň D. Aby sme to čo najlepšie zvládli, aj počas pretekov je potrebné dopĺňať  energiu. Najideálnejším spôsobom pre mňa je gél, ale musíte ho mať vyskúšaný už vopred - najlepšie počas dlhého tréningového behu.

Ak si prvý dáte cca 45 minút po štarte, po ďalších 45 minútach druhý a tak to budete opakovať až niekde po 37 km, potom by ste to už mali zvládnuť do cieľa aj bez gelu. Nesmiete však zabudnúť na tekutiny! Popíjajte na každej občerstvovačke - je veľmi dôležité, aby ste mali dostatok tekutín v tele. Takže ešte raz, pozor! Na každom piatom kilometri sa napite.

Tempo

Najdôležitejšie je tempo na začiatku neprepáliť a udržať ho čo najdlhšie, aby ste boli v cieli s časom čo najspokojnejší. Nenechajte sa strhnúť atmosférou na štarte, je to veľmi klamlivé a to, čo stratíte na začiatku, vám neskôr bude chýbať. Rozbehnite sa v tempe, na aké máte natrénované, dokonca troška pomalšie. 

Prvé tri kilometre si to môžete dovoliť, potom sa to tempo postupne dorovná. Pokiaľ sa vám beží dobre a cítite, že by ste vedeli ešte aj zrýchliť, na posledných piatich kilometroch tak pokojne urobte. Určite nie skôr! Pokiaľ to nejde, nevadí, snažte sa udržať tempo, akým bežíte, čo najdlhšie. 

A nezabudnite - tie preteky si treba hlavne užiť...       

 

Autor: Marcel Matanin

 Slovenský vytrvalostný bežec, tréner.

Účastník olympiády v Aténach v roku 2004, maratónec s osobným rekordom 2:17:23. Dnes predseda Atletického zväzu Bratislava, tréner a stále aktívny bežec.

Ďalšie články autora



Zľavy na štartovné a iné výhody

Staňte sa našimi fanúšikmi